Mobiltelefon på fly

 

Elektroniske hjelpemidler er ikke like velkomne over alt eller til enhver tid. Det vet alle som reiser med fly fra tid til annen. For noen år siden var det overhode ikke tillatt å ha mobiltelefonen på ombord. Alle måtte slå den helt av. Det het seg – og heter seg vel fremdeles – at signalene til og fra telefonen kunne forstyrre signalene til og fra flyets følsomme utrustning. Om det er tilfellet er vel i og for seg ganske diskutabelt. Men en regel er en regel så det er ingen grunn til å diskutere om de virkelig kan forstyrre flyet eller ikke.

Og så kom smartphone. Den er jo utstyrt med en såkalt «flight mode»-knapp som gjør at telefonen ikke kan nås verken med telefoni eller datatrafikk når knappen er aktivert. Samme knapp er de fleste nye laptop’er utstyrt med. Det innebærer at både smartphone og PC kan være slått på under hele flyturen slik at man kan bruke dem til alt annet enn til å motta signaler fra utenfor flykroppen.

For om lag seks år siden var flyselskapet Norwegian det første flyselskapet som tilbød sine passasjerer å benytte WiFi gratis om bord. Siden er det nok flere som har kommet etter, men regelen er at man må betale for å være oppkoplet ombord. Men altså ikke på Norwegian. Man får altså knytte seg til flyets trådløse nettverk og surfe så mye man vil. Skjønt surfe så mye man vil er en aldri så liten overdrivelse. Kapasiteten er nemlig ganske begrenset så når mange passasjerer slår på WiFi-en samtidig går det veldig tregt. Mange har klaget på det, men liten grunn til å bli gretten siden det er gratis. Men sjekke Facebook klarer man jo alltids.