Er krypto og autentisering det samme?

Både kryptovaluta og sikkerhet på nett har vokst mer og mer de siste årene. Vi kan vel si at for 10 år siden var det ingen som hadde hørt om hverken bitcoin eller autentisering, men i dag er det like vanlig som å pusse tennene før man legger seg.

Det er spesielt bitcoin og ethereum som har fått mest oppmerksomhet, fordi de kan utvinnes av hvem som helst og representerer nye metoder å bruke og overføre penger på. Men også den utrolige reisen til dogecoin har fått mediene til å vri seg i støvet. Når det gjelder kundens lån uten sikkerhet, så fungerer det ganske likt. Banken hjelper kunden med et lån som skal signeres med autentisering og egen underskrift.

Hva er krypto

Jo mer vi vet om krypto, jo mindre føler vi at vi kjenner dens opphav. Den sies å være utviklet av Satoshi Nakamoto i 2009. Selv Satoshi er kryptert i virkeligheten, for ingen vet hvem han er. Det fins bilder av han, men hvem vet om bildene er regisserte. De sier han er verdens rikeste, noe mediene ikke har klart å bevise.

Krypto som bitcoin, er en desentralisert digital myntenhet som det fins 21 millioner eksemplarer av. De kan mines eller utvinnes ved at din datamaskin utfører matematiske regnestykker. I begynnelsen var regnestykkene ikke så vanskelige å løse, men jo flere ledd man kom ut i algoritmen, jo vanskeligere ble regnestykkene.

Grunnen til at bitcoin ikke kan brukes som fiat valuta er at den ikke reguleres av et statlig organ, men av at mengden brukere kan øke sikkerheten og stabiliteten.

Hva er autentisering

Autentisering fungerer litt på samme måte som å bruke krypto. Poenget er å lage regnestykker eller krypterte lag som så og si er umulig å løse. Det spekuleres i om krypto eksisterer for å åpne filer og dokumenter som er låst med en autentisert løsning.

Systemet fungerer slik at dersom man vil sende et dokument med gradert informasjon, så kan man legge på flere portaler med nøkler. Disse nøklene er i dette tilfellet er regnestykker som senderen og mottakeren må sikre på denne måten:

  • Eget passord
  • Tilfeldig kode
  • Fingerprint/Øyeprint

Når dokumenter låses på denne måten, er sannsynligheten for å løse oppgaven så og si lik null. Om du da ikke bruker avansert krypto-teknologi.