Smarttelefonen som revolusjonerte helsenorge

Smarttelefonen har på få år revolusjonert hvordan vi forholder oss til egen helse, og hvordan vi kommuniserer med lege og andre profesjonelle. Ved hjelp av ulike applikasjoner på telefonen, kan du overvåke blant annet hvor mye du beveger deg, hvor lenge (og hvor dypt) du sover, hva du spiser og hvor stresset du er. Du kan også bestille resepter, legetimer, ordne sykemelding og ha oversikt og redigeringsmuligheter i egen journal. I denne artikkelen kan du lese om noen av disse utviklingene, og på hvilken måte de kan være en fordel i din hverdag.

Søvn

Flere og flere nordmenn sliter med søvnproblemer, og det er ikke alltid helt åpenbart hva det skyldes. Det finnes imidlertid flere applikasjoner som kan hjelpe deg med å få oversikt over hvordan søvnmønsteret ditt egentlig er, gjennom å måle bevegelsene dine om natten. Andre applikasjoner er designet for å hjelpe deg med å sovne inn, gjennom for eksempel visse typer musikk eller andre avslappende lyder.

Kontakt med helsevesenet

For å effektivisere arbeidsdagen er det flere legekontorer som benytter seg av applikasjoner for å kommunisere med pasientene. Der kan man både bestille legetimer og fornye resepter. Noen har imidlertid tatt det ett steg lengre, og tilbyr nå faktiske legetimer ved hjelp av en applikasjon. På Kry.no kan du laste ned en applikasjon som gir deg mulighet til å få en videokonsultasjon med en lege, som videre kan gi råd om behandling og skrive resepter og henvisninger.

Yoga og meditasjon

Der du tidligere måtte betale en instruktør og komme deg ut av huset for å lære ordentlig yoga eller meditasjon, kan du nå gjøre det i ro og fred hjemme i din egen stue. Forskning viser at yoga faktisk gjør deg gladere, så det er ingen grunn til å ikke prøve nå som det har blitt såpass enkelt og billig. Ikke bare finner du applikasjoner med instruksjonsvideoer, du finner også ferdige programmer som kan tilpasses nærmest i det uendelige til akkurat dine forutsetninger og behov.

Kosthold

Aldri har det vel vært lettere å ha oversikt over hva du spiser, og hva det vil ha å si for helsen din! Nå slipper du å selv sitte å regne ut hvor mange kalorier som kommer inn, og hvor mye du forbrenner. Så lenge du husker å fylle ut hvor mye du trener og spiser, så kan applikasjonen gjøre det for deg.

For kvinner

Det finnes flere helseapplikasjoner som er tilpasset for kvinner, og da spesielt med tanke på menstruasjonssyklus og andre ting som kan knyttes til dette. Basert på data som du selv fyller inn, kan du få en pekepinn på når du har eggløsning og når du kan forvente neste menstruasjon. Videre kan du fylle inn både humør, hvilke medisiner du tar, når du har sex og så videre, slik at du eventuelt kan sette dette i sammenheng med endringer i syklusen.